iphone 4s

iPhone 4S – något att ha?

De senaste dagarna har frågorna rullat in om huruvida jag är nöjd med nya iPhone 4S. Här kommer mina åsikter, så får vi se om du är mer eller mindre sugen på den sedan.

Först av allt: iPhone 4S är den bästa iPhonen som gjorts. Det är inget snack om saken. Med alla de svala reaktionerna på Apples presentation av denna telefonen så kan man lätt få för sig att det inte är värt att uppgradera, och därmed att det inte är en bra telefon. Jag vet inte hur era tankegångar gått, men saken är klar. iPhone 4S är Apples bästa telefon, punkt.

Om du skall skaffa en eller inte, det är en helt annan fråga. Om du är otålig så får du här en enkel köpguide:

Har du iPhone 2G, 3G eller 3GS: Byt.

Har du iPhone 4: Byt inte.

Enklare än så kan jag inte sammanfatta det. För alla som har en iPhone äldre än fyran så är detta en självklar uppgradering. Sitter man på en 2G eller 3G så undrar jag nästan varför man inte uppgraderat en gång redan.

För en iPhone 4-ägare är det däremot lite knivigare. Detta är samma telefon, åtminstone utvändigt. Visst har det hänt mängder invändigt, som snabbare processor och GPU, bättre kamera, bättre antenn m.m, men om det är tillräckligt för att uppgradera kan du bara avgöra själv.

Jag har gått från en iPhone 4 till en 4S, och min första reaktion var att detta är en och samma telefon. När den landar i din hand är det inget, inte ens efter att du drar igång telefonen, som ger dig känslan av att du köpt dig en ny pryl. Faktum är att iPhone 4 var såpass rapp att gränssnittet sällan visade några tecken på slöhet. Det resulterar i att upplevelsen med 4S blir ungefär densamma, sin dubbelt så snabba processor till trots. Det är endast vid vissa tillfällen du märker av prestandaökningen, som när du i Safari scrollar på tunga sidor. Det finns ett par ställen till där det märks av, men generellt kan man säga att på de få ställen där iPhone 4 trots allt hostade till lite i gränssnittet, där flyter det nu som smör. Trevligt med mer kraft, men motiverar verkligen inte ett nyköp i sig.

Siri är roligare än det är användbart. Det finns inte på svenska och det är endast i beta-version, så innan vi kan dra nytta av den utan att snacka svengelska med Apples egna appar, så är den inte mer än en rolig funktion. Kan man öppna upp för tredjepartsstöd för Siri, så kommer den däremot kunna bli riktigt intressant. Men just nu, mest på skoj och ingen anledning att uppgradera 4 till 4S.

Kameran har gått från 5 till 8 mpixel. Man förväntar sig så klart förbättrad kamera för varje ny version av en mobil. Även om kameran tar med mobilmått mätt bra bilder och video, så måste jag i ärlighetens namn säga att skillnaden mellan kameran i 3GS och den i 4 var betydligt större än den mellan 4 och 4S. Jag fotar mycket med mobilen (för den har jag ju alltid med mig), och vill så klart ha så bra bilder som möjligt. Men den lilla skillnaden mellan 4 och 4S är inte stor nog för att jag inte skulle kunna gå tillbaka till en 4 och ändå vara nöjd. Bildstabiliseringen och 1080p-video är dock välkommet. En demonstration av video finns längst ner.

Den stora grejen med iPhone i år har inte handlat om hårdvara utan mjukvara. De roligaste nyheterna finns därför i iOS 5, som t.ex. iCloud, trådlös sync, OTA-uppdateringar osv. Men har man som jag kört den fullt dugliga iOS 5-betan sedan i somras så har nyhetens behag lagt sig. Dessutom finns ju iOS 5 inte bara till 4S utan även de flesta äldre modeller, dock med vissa funktioner borttagna. Gissningsvis på grund av prestandakraven de ställer. Alla utom en, och det är Siri. Det har på nätet visats med tydlighet att Siri fungerar alldeles utmärkt på iPhone 4 och även iPod Touch bl.a. I det här fallet handlar det väl om att Apple ville ge iPhone 4S lite mer exklusiva funktioner. Jag tror Apple är väl medvetna om att iPhone 4S kom lite i kläm och att den saknade ”killer features” i stil med vad vi har vant oss vid för varje ny version av iPhonen. Vem vet vad det beror på, men jag tror nog nästa iPhone kommer bjuda på lite mer ”wow”.

Så hur sammanfattar jag det här? För en iPhone 4-användare är iPhone 4S en rätt så sval uppdatering. Det är en grym telefon, men det är mest för att iPhone 4 var en grym telefon. Skillnaderna emellan dem är inte just nu särskilt tydliga, då prestandan i den nya telefonen ännu inte utnyttjas till fullo av särskilt många program. Med andra ord kan skillnaderna mellan telefonerna bli större med tiden allt eftersom utvecklarna hänger med. Och tar man t.ex. spelet Real Racing 2, som är optimerat för 4S, så förstår man hur mycket pulver det finns i telefonen. Det är alldeles vansinnigt snyggt.

Jag är nöjd med mitt 4S-köp mest för att jag alltid har varit en early adopter. Det är den bästa iPhonen du kan köpa, och en sådan vill jag ha. Hade jag inte varit så nördigt lagd utan en helt vanlig människa och någon hade lurat på mig att uppgradera från 4 till 4S så hade jag nog varit ganska så besviken.

Så, köper du en eller inte?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *