HomeKit – Apples Hemautomationsramverk och plattform

Tillsammans med flera APIer för utvecklare släppte Apple HomeKit i juni 2014. HomeKit tillåter styrning och automation av alla typer av tillbehör och produkter för smarta hem att fungera tillsammans med iOS. Dom nya Apierna tillåter tillverkare och utvecklare av smarta hem produkter att centralisera styrningen utan behöva använda flera olika appar för att styra dom olika produkterna, all styrning samlas i HomeKit appen medans vissa grundinställningar görs i specifika appar från tillverkaren. Produkter som redan idag finns på marknaden är bland annat: lås, belysning, kameror, dörrar, termostater, vägguttag, lysknappar m.m.

HomeKit tillåter säker parning och kommunikation mellan de olika produkterna. Det möjliggör även grupperingar av flera tillbehör i olika uppsättningar för att exempelvis tända eller släcka vissa specifika lampor samtidigt med ett enda tryck. Ett av dom häftigaste funktionerna är att man kan styra alla produkter med rösten via Siri men specifika röstkommandon som är förprogrammerade.

Under 2016 tillsammans med iOS 10 släppte Apple en helt ny HomeKit app med ett modernare utseende och med ett enklare handhavande som möjliggör åtkomst till HomeKit funktioner var som helst i iOS.

För ännu mer information om Apple HomeKit www.applehomekit.se.